Klimmen in Burkina Faso

Algemeen

Ben je geïnteresseerd in de klimsport, maar ook in een andere cultuur en omgeving en hou je van avontuur? Dan past deze reis bij jou! Deze reis kan voor ieder moment van het jaar worden georganiseerd voor groepen of individueel. Het betreft hoofdzakelijk avontuurlijk terrein zonder behaakte routes, maar er is ook een mogelijkheid voor het beklimmen van een aantal behaakte routes. Er wordt geklommen met een toprope en gevorderde klimmers kunnen voorklimmen met zekering met nuts en friends.

Wat kun je verwachten:

  • Klimmen op rotsformaties tot 90 meter hoogte midden in de West-Afrikaanse savannen.
  • Verblijf mogelijk in een kamp op 100 meter afstand van de rotsen.
  • Veel uitstapjes en activiteiten mogelijk in de stad.
  • Maak van dichtbij kennis met de Afrikaanse bevolking en cultuur.

In overleg en tegen een meerprijs kan er voor materialen worden gezorgd.

Inschrijving op eigen risico. Er is desgewenst een ervaren begeleider aanwezig om te zekeren en advies te geven.

Het klimgebied

Er zijn verschillende klimgebieden die allemaal deel uitmaken van de Falaise de Banfora, de 80 kilometer lange vallei van een plateau dat loopt van Bobo Dioulasso tot Banfora.

Koro: een nieuw gebied dat bestaat uit voor een deel behaakte routes op grote granieten blokken met een hoogte tot ongeveer 15 meter. Klein, maar met een prettige en goed bereikbare omgeving op slechts 20 minuten rijden van Bobo Dioulasso.

Dafra: rotsen tot 30 meter hoog op een goede kwaliteit zandsteen. Een mooi gebied voor de beginnende avontuurlijke klimmer met, naast de moeilijkere wanden, ook de aanwezigheid van makkelijke routes. Het gebied ligt op zo’n 30 minuten rijden van Bobo Dioulasso, gevolgd door 15 minuten lopen.

Dingasso: Dit vrij uitgebreide gebied ligt zo’n 40 minuten rijden van Bobo Dioulasso, 4 kilometer van de doorgaande verharde weg en 1 kilometer verwijderd van een traditioneel Afrikaans dorp. De rotsen met een hoogte tot ongeveer 30 meter bestaan overwegend uit een goede, harde kwaliteit zandsteen. De wanden die tot nu toe onderzocht en klimbaar zijn, strekken zich uit over een lengte van een kilometer met een hoogte tot ruim 40 meter. Bij de meeste rotsformaties kan vrij eenvoudig een toprope worden aangebracht via omlopen. Ondanks Afrikaanse temperaturen kunnen vrijwel alle wanden het grootste deel van de dag in de schaduw worden beklommen.

Banfora: het eind van de vallei met spectaculaire wanden tot 90 meter hoog. Voorklimmen met nuts en friends en eventueel in twee touwlengtes. Goede kwaliteit zandsteen. Dit gebied ligt op ruim een uur rijden van Bobo Dioulasso en desgewenst kan er ook worden overnacht in een kamp aan de voet van de rotsen. Uitwijkmogelijkheid voor het klimmen en boulderen op de ongeveer 15 meter hoge granieten rotswanden van de watervallen van Karfiguela.

Het klimmen

De rotsen zijn grotendeels nog onbehaakt (met uitzondering van Koro), dus wordt er geklommen met topropes of met nuts en friends. Aangezien er geen klim les wordt gegeven, wordt er van uitgegaan dat deelnemers zelfstandig kunnen klimmen. Er is desgewenst wel een ervaren klimmers aanwezig om te begeleiden. Klimmers dienen hun eigen materiaal mee te nemen. In overleg kan er materiaal worden gehuurd bij Thiosane Travel.

Voorzieningen

De klimmers overnachten in het gastenverblijf van Thiosane Travel in Bobo Dioulasso of in een kamp in tenten of onder de blote hemel of in hutten vlak bij de rotsen. Er wordt dagelijks vervoer geregeld van de stad naar het klimgebied en omgekeerd. Er is 24 uur per dag iemand aanwezig van het organisatieteam en verder is er hulp van lokale bevolking bij het schoonmaken, koken en wassen. Klimmers kunnen altijd onder begeleiding of alleen naar de rotsen gaan om te klimmen.