Voorbespreking
Reizen door West Afrika is vaak anders dan reizen in andere landen. We vinden het belangrijk om de reis samen met jou van te voren goed te bespreken en voor te bereiden.
Paspoort
Je paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn op de datum van terugreis. Let er op dat er in je paspoort voldoende lege bladzijden zijn voor de visa en entry- en exit-stempels.
Kleding
Neem niet teveel kleding mee. Je kunt je kleren snel en goedkoop laten wassen. Een dikke jas zal je niet nodig hebben, maar een truitje voor in de avonduren of tijdens je vliegreis kan welkom zijn. Een lange broek, dunne sokken en blouse met lange mouwen bieden ’s avonds prettige bescherming tegen de muggen. Op sommige plaatsen is het verplicht om bedekkende kleding te dragen (lange broek, lange rok), maar over het algemeen is het in West Afrika geen probleem om als toerist met onbedekte benen te reizen. Aparte wandelschoenen zijn handig voor lange wandeltochten.
Geld
Je kunt op veel plaatsen in West Afrika geld pinnen met een VISA creditcard of met een Maestro bankpas.
Contant geld wisselen kun je bij de grensovergangen, vliegvelden, banken, supermarkten en de grotere hotels.
Uitgaven voor eigen rekening: De kosten voor de overnachtingen, maaltijden, drankjes, gidsen, entreeprijzen en persoonlijke uitgaven zijn niet altijd bij de prijs voor de reis inbegrepen. Hoe hoog deze kosten zijn verschilt per land en per persoon. Als je wilt weten hoeveel geld je per dag ongeveer nodig hebt, dan kunnen we je helpen met het maken van een berekening.
Gezondheid
Wie in West-Afrika met aandacht voor hygiëne en huidverzorging op reis gaat, maakt het risico op gezondheidsproblemen een stuk kleiner. Hieronder volgen een aantal zaken waarop je kunt letten.
Huidverzorging
De tropische zon is fel. Verbranding en zonnesteken zijn makkelijker op te lopen dan je denkt. Mijd zoveel mogelijk de zon op de heetste uren van de dag, draag een hoofddeksel als je wandelt en gebruik een goede zonnebrandcrème. Drink veel, door de warmte verlies je grote hoeveelheden vocht. Maak er een gewoonte van om elk wondje, hoe klein ook te behandelen met iets als jodium. Infecties zijn in de tropen snel opgelopen en vaak hardnekkig.
Malaria
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert alle reizigers naar Afrika om ‘alle mogelijke preventieve maatregelen te nemen om malaria te voorkomen’. Het is bittere noodzaak om te voorkomen dat je gestoken wordt en malariatabletten te slikken. Met name in het regenseizoen is de kans op malaria groter (meer muggen). Laat je door de GGD informeren over de verschillende profylaxen. Neem ook avondkleding mee die voor de benen en armen bescherming biedt. Een anti-muggenmiddel met “deet” er in is aan te bevelen. De meeste kamers waar we slapen hebben een klamboe.
Vaccinaties
Raadpleeg altijd bij een gespecialiseerde medische instantie wat je nodig hebt. Dit is afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd, en van de actuele gezondheidssituatie ter plaatse. We adviseren je om zeker zes weken voor de vertrekdatum te beginnen met de voorlichting over de noodzakelijke vaccinaties. Bij de douane wordt je ‘gele paspoort’ mogelijk gecontroleerd op gele koorts. Een DTP-injectie is standaard. Meningitis kan lokaal in verhoogde mate voorkomen, met name in het droge seizoen.
Diarree
Het meest voorkomende gezondheidsprobleem naast verbranding is diarree. Vakantiegangers worden er in de tropen vaak door getroffen. In de meeste gevallen gaat het om een volstrekt onschuldig verschijnsel dat wordt veroorzaakt door verandering in voedingsgewoonten, de hitte of door onschuldige bacteriën. Het belangrijkste risico is de kans op uitdroging. Uitdroging betekent dat het lichaam meer vocht en zouten en glucose verliest dan het binnen krijgt. Dit is te voorkomen door het drinken van een oplossing met mineralen en suikers. In plaats van deze oplossing kunnen ook frisdranken zonder koolzuur en stevig gezouten bouillon gedronken worden. Als de diarree gepaard gaat met flinke koorts, bloed in de ontlasting of hevige braakneigingen, dan is het verstandig een arts te raadplegen. Als de diarree meer dan enkele dagen aanhoudt zonder bovengenoemde bijverschijnselen of als je moet reizen, dan kun je een product gebruiken dat de diarree remt.
Contactlenzen:
Als je contactlenzen draagt, neem dan ook, als het even kan, een reservebril mee. Contactlensdragers krijgen nogal eens last van geïrriteerde ogen door stof en opstuivend zand.
Medicijnen
Vraag je apotheek een medisch paspoort voor je op te stellen. Hierin staan de stofnamen en de precieze samenstelling vermeld, van de medicijnen die je gebruikt. Houd dit document èn je medicijnen in je handbagage. Lijd je aan een chronische ziekte, vraag dan je huisarts voor een verklaring van je aandoening en de therapie in het Engels.
Nog enkele adviezen voor een prettige verblijf
Gun je lichaam en geest de tijd om zich rustig aan te passen aan de nieuwe tijdzone en locatie. Vermijd spanningen, plan niet meteen van alles. Doe het de eerste dag in ieder geval kalm aan. Vroeg opstaan is een goede gewoonte; in warme landen is de ochtendtemperatuur vaak het plezierigst. Daarbij zijn de mensen in de landen die je bezoekt het zelf ook gewend om vroeg op te staan. Als je je aanpast aan hun ritme, zie je het meest van het land. Als je goed uitgerust bent, kun je alle nieuwe indrukken het beste verwerken, heb je genoeg energie om veel te doen en de meeste weerstand tegen ziekten.
Tips tegen ergernissen
Een paar tips om kleine ergernissen te voorkomen:
- Als je iets wilt kopen, kun je er een sport van maken om zelf te onderhandelen, maar als je zeker wilt weten dat je een normale prijs betaalt, overleg dan met de reisleider.
- Loop niet te opzichtig rond met waardevolle spullen (geld, paspoort, mobiele telefoon, camera’s, juwelen).
- Als iemand zich opdringt en met je mee blijft lopen, laat dan duidelijk blijken of je daar wel of niet van gediend bent. Als je je laat begeleiden, verwacht deze persoon na afloop soms ook een beloning.
Bereikbaarheid
Er zijn mogelijkheden genoeg om in contact te blijven met het thuisfront en de rest van de wereld. In de meeste landen in West Afrika is de kans groot dat je je eigen mobiele telefoon en simkaart kunt gebruiken om te telefoneren, maar dat kan vrij duur zijn. Op een aantal plaatsen en met name in hotels is er Wi-Fi. Een veelgebruikte methode is om een prepaid SIM-kaart kopen met een internet verbinding. Dit kan al vanaf ongeveer 10 euro.
Verzekeringen
Een verzekering is niet bij de reis inbegrepen. Thiosane Travel raadt je aan direct na het boeken een goede reis- en eventueel annuleringsverzekering af te sluiten.
In de regel vergoedt je eigen ziektekostenverzekeraar medische kosten die in het buitenland worden gemaakt. Vergoeding vindt altijd achteraf plaats, op basis van een declaratie met bonnetjes. Informeer bij je verzekeraar welke kosten worden vergoed in de landen waar je naartoe reist.
Visum
Voor de meeste landen in West Afrika heb je een visum nodig. De meeste visa kunnen van tevoren bij de ambassades van het land worden aangevraagd. In sommige gevallen is het ook mogelijk en voordeliger om je visum aan te vragen op het vliegveld of bij de grens.
Filmen en fotograferen
Als je een foto van iemand wilt maken, vraag dan eerst toestemming aan die persoon of in het geval van een kind, aan de ouders. Dit getuigt van respect en beleefdheid en voorkomt problemen. Veel Afrikanen willen niet dat er foto’s worden gemaakt, omdat ze denken dat toeristen ten koste van hen geld met de foto’s verdienen. Houd er rekening mee dat je soms na het maken van een foto om geld wordt gevraagd.
Checklist
- Paspoort (tip: neem ook een kopie mee, bij eventueel verlies is dit handig)
- Geel paspoort met vaccinaties
- Geld, cheques, Visa-kaart
- Zonnebril
- Zonnehoed
- Zonnecrème
- (Zwem)kleding
- Badhanddoek
- Toilettas
- Medicijnen/Reisapotheek
- Foto/video-camera
- Mobiele telefoon en oplader
- Zaklamp