Reisinformatie

Bijeenkomst

Reizen door Afrika is niet hetzelfde als op vakantie gaan in Europa. We vinden het daarom belangrijk om de vakantie samen met de reizigers goed voor te bereiden. Op deze site is daarom veel informatie te vinden, inclusief praktische tips.

Bij groepsreizen organiseren we meestal een bijeenkomst om alles goed door te nemen, tips te geven en – voor degenen die dat willen – de visa te regelen.

Ga je alleen of in een kleine groep? Ook dan mag je rekenen op goede ondersteuning in de voorbereiding, via de mail, telefoon of via een persoonlijk gesprek.

Paspoort

Je paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn op de datum van terugreis. Let er op dat er in je paspoort voldoende lege bladzijden zijn voor de visa en entry- en exit-stempels.

Bagage en kleding

Je mag bij de meeste vliegmaatschappijen 2 x 23 kilo aan (ruim)bagage meenemen, maar het is verstandig om minder mee te nemen als je nog van plan bent om kleding, instrumenten of souvenirs uit Afrika mee terug te nemen. Voor elke kilo boven het maximum moet worden bijbetaald. Er wordt ook vaak kleding meegenomen die bij terugkeer naar Nederland in Afrika wordt achtergelaten voor de mensen daar.

In het vliegtuig mag je één stuk handbagage meenemen. Het is verstandig om waardevolle spullen als creditkaart, papieren, medicijnen en wat toiletspullen in je handbagage je te houden voor het geval je andere bagage niet op tijd aankomt. Neem in geen geval vloeistoffen, een mes, vork, schaartje of een ander scherp voorwerp mee in je handbagage, want dit wordt door de douane in beslag genomen om veiligheidsredenen.

Neem lichte katoenen kleding mee, maar neem vooral niet teveel mee. Je kunt je kleren snel en goedkoop laten wassen. Een dikke jas zal je niet nodig hebben, maar een truitje voor in de avonduren kan welkom zijn. Een lange broek, dunne sokken en blouse met lange mouwen bieden ’s avonds prettige bescherming tegen de muggen. Neem naast sandalen ook dichte schoenen mee, al was het maar voor in het vliegtuig. Aparte wandelschoenen zijn handig voor lange wandeltochten in de “brousse” (savannen) en anders zijn sandalen praktisch.

Geld

De geldsoort in Burkina Faso en Mali is CFA. Eén euro is ongeveer 655 CFA.

Je kunt – naast contant geld – een Visa-kaart mee te nemen. Bij steeds meer banken in de grotere steden kun je geld pinnen uit de automaat met een Visa-kaart. Als je voor vertrek geld stort op je Visa-rekening, zijn de opnamekosten gering. Betalen met Visa kan slechts heel beperkt (dure hotels). Andere credit cards worden nog niet geaccepteerd.

Contant geld wisselen kun je de banken, supermarkten en de grotere hotels.

Uitgaven voor eigen rekening:

De kosten voor de middag- en avondmaaltijd, drankjes, entreeprijzen en persoonlijke uitgaven zijn niet altijd bij de prijs voor de reis inbegrepen. Het groepsvervoer wordt geregeld door Thiosane Travel, maar huur van een (brom)fiets of gebruik van taxi’s is uiteraard voor eigen rekening. Met een budget van € 10-15 per dag kun je heel goed rondkomen, en afhankelijk uiteraard van je eigen wensen kun je het duurder of goedkoper maken. Houd bij het berekenen van je budget wel rekening met eventuele onvoorziene uitgaven.

Gezondheid

Wie in West-Afrika met aandacht voor hygiëne en huidverzorging op reis gaat, maakt het risico op gezondheidsproblemen een stuk kleiner. Hieronder volgen een aantal zaken waarop je kunt letten.

Huidverzorging
De tropische zon is fel. Verbranding en zonnesteken zijn makkelijker op te lopen dan je denkt. Mijd zoveel mogelijk de zon op de heetste uren van de dag, draag een hoofddeksel of paraplu als je wandelt en gebruik een goede zonnebrandcrème. Die kan het beste van huis meegenomen worden. Drink veel, door de warmte verlies je grote hoeveelheden vocht. Maak er een gewoonte van om elk wondje, hoe klein ook te behandelen met iets als jodium. Infecties zijn in de tropen snel opgelopen en vaak hardnekkig.

Malaria
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert alle reizigers naar Afrika om ‘alle mogelijke preventieve maatregelen te nemen om malaria te voorkomen’. Het is bittere noodzaak om te voorkomen dat je gestoken wordt en malariatabletten te slikken. Met name in het regenseizoen is de kans op malaria groter (meer muggen). Laat je door de GGD informeren over de verschillende profylaxen.

Neem ook avondkleding mee die voor de benen en armen bescherming biedt. Een anti-muggenmiddel met “deet” er in is aan te bevelen. De meeste kamers waar we slapen hebben standaard en klamboe. Mocht deze ontbreken of niet meer in orde zijn, bespreek dit dan met de reisbegeleider zodat deze het probleem kan oplossen.

Vaccinaties
We adviseren je om zeker zes weken voor de vertrekdatum te beginnen met de voorlichting over de noodzakelijke vaccinaties. Bij de douane wordt je ‘gele paspoort’ in elk geval gecontroleerd op gele koorts. Een DTP-injectie is standaard. Meningitis kan lokaal in verhoogde mate voorkomen, met name in het droge seizoen.

Raadpleeg altijd de GGD of andere gespecialiseerde instanties wat je nodig hebt. Dit is afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd, en van de actuele gezondheidssituatie ter plaatse. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar of je de vaccinaties en malariapillen vergoed krijgt.

Diarree
Het meest voorkomende gezondheidsprobleem naast verbranding is diarree. Vakantiegangers worden er in de tropen vaak door getroffen als ze er net een paar dagen zijn. In de meeste gevallen gaat het om een volstrekt onschuldig verschijnsel dat wordt veroorzaakt door verandering in voedingsgewoonten, de hitte of door onschuldige bacteriën, waar je lichaam snel afweer tegen opbouwt. Het belangrijkste risico is de kans op uitdroging. Uitdroging betekent dat het lichaam meer vocht en zouten en glucose verliest dan het binnen krijgt. Een gevoel van lusteloosheid en slapte is het gevolg. Dit is te voorkomen door water met een O.R.S.-oplossing te drinken. Deze zakjes, die in Nederland en België bij de apotheek te krijgen zijn, bevatten alle mineralen en suikers die het lichaam verliest bij diarree. In plaats van deze oplossing kunnen ook frisdranken zonder koolzuur en stevig gezouten bouillon gedronken worden. Als de diarree gepaard gaat met flinke koorts, bloed in de ontlasting of hevige braakneigingen, dan is het verstandig een arts te raadplegen. Als de diarree meer dan enkele dagen aanhoudt zonder bovengenoemde bijverschijnselen of als je moet reizen, dan kun je een paar maal het medicijn Imodium innemen.

Contactlenzen:
Als je contactlenzen draagt, neem dan ook, als het even kan, een reservebril mee. Contactlensdragers krijgen nogal eens last van geïrriteerde ogen door stof en opstuivend zand.

Medicijnen
Vraag je apotheek een KNMP-reisdocument (medisch paspoort) voor je op te stellen. Hierin staan de stofnamen en de precieze samenstelling vermeld, van de medicijnen die je gebruikt. Houd dit document èn je medicijnen in je handbagage. Lijd je aan een chronische ziekte, vraag dan je huisarts voor een verklaring van je aandoening en de therapie in het Engels.

Nog enkele adviezen voor een prettige verblijf
Gun je lichaam en geest de tijd om zich rustig aan te passen aan de nieuwe tijdzone en locatie. Vermijd spanningen, plan niet meteen van alles. Doe het de eerste dag in ieder geval kalm aan. Vroeg opstaan is een goede gewoonte; in warme landen is de ochtendtemperatuur vaak het plezierigst. Daarbij zijn de mensen in de landen die je bezoekt het zelf ook gewend om vroeg op te staan. Als je je aanpast aan hun ritme, zie je het meest van het land. Als je goed uitgerust bent, kun je alle nieuwe indrukken het beste verwerken, heb je genoeg energie om veel te doen en de meeste weerstand tegen ziekten.

Meer informatie

De meeste en meest recente informatie krijg je bij de GGD bij jou in de regio.

Op de website van het landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vind je algemene informatie per land. In België vind je informatie op de site van het Instituut Tropische Geneeskunde. Voor vragen over gezond reizen in tropische landen kun je verder terecht op www.tropenzorg.nl . Daar vind je ook informatie over producten en voorzorgsmaatregelen voor en tijdens de reis.

Reisapotheek

Bij buikpijn en diarree: entosorbine en/of diacure
Bij darmklachten en verstopping: laxeermiddel (sennocol of kruidenthee)
Bij maagklachten: gastrocure
Bij koorts: paracetamol (500 en 1000 mlg)
Tegen uitdroging: Orisel zoutoplossing
Tegen reisziekte: Primatour
Bij verkoudheid: inhalatiezalf, neusspray, zuigtabletten bij keelpijn
Bij wondjes: verband, leukoplast, desinfecterende jodium, sterilon
Bij brandwonden: zalf of Biogaasjes
Insectenbeten: Deet (preventie) en Afterbite (tegen jeuk)
Droge lippen: lipbeschermer met zonnefilter
Bij blaren (voor dansers én percussionisten): Compeed (blaren voet)
Bij spierpijn: Midalgan of Tantum (crême met pijn- en ontstekingsremmer

Tips tegen ergernissen

Een paar tips om kleine ergernissen te voorkomen:

 • Afrikanen vragen nogal snel om je telefoonnummer of emailadres. Wees daar voorzichtig mee, als je later niet lastig gevallen wilt worden met allerlei verzoeken.
 • Geef nooit geld of waardevolle spullen aan iemand in bewaring, tenzij je die persoon heel goed kent.
 • als je iets wilt kopen, kun je er een sport van maken om zelf te onderhandelen, maar als je zeker wilt weten dat je een normale prijs betaalt, overleg dan met de reisleider.
 • Loop niet te opzichtig rond met waardevolle spullen (checques, paspoort, camera’s, juwelen). Het is beter deze in je kamer te laten liggen dan overal mee naar toe te sjouwen. Zorg dat je alleen maar klein geld in je portemonnee hebt, berg de rest op in een geldriem of speciale draagtas voor onder de kleren, of laat het ‘thuis’.
 • Als iemand zich opdringt als gids, en met je mee blijft lopen, laat dan duidelijk blijken of je daar wel of niet van gediend bent. Als je je laat begeleiden, verwacht deze ‘gids’ na afloop ook een beloning en is de kans groot dat hij je de volgende dag weer zijn diensten komt aanbieden.

Bereikbaarheid

Er zijn mogelijkheden genoeg om in contact te blijven met het thuisfront en de rest van de wereld. In de meeste landen in West Afrika is de kans groot dat je je eigen mobiele telefoon kunt gebruiken om te telefoneren en te sms-en maar dat is vrij duur. Op een aantal plaatsen en met name in hotels heb je vaak Wi-Fi en er zijn via Thiosane Travel ook mogelijkheden om je met een mobiel Wi-Fi-apparaat te verbinden. Als je langer in West Afrika verblijft, dan kun je ook een prepaid SIM-kaart kopen (voor ongeveer € 10). Je bent dan zelf goed bereikbaar voor telefoontjes uit het buitenland, en de totale kosten zijn stukken lager.

Verzekeringen

Een verzekering is niet bij de reis inbegrepen. Thiosane Travel raadt je aan direct na het boeken een goede reis- en eventueel annuleringsverzekering af te sluiten.

In de regel vergoedt je eigen ziektekostenverzekeraar medische kosten die in het buitenland worden gemaakt. Vergoeding vindt altijd achteraf plaats, op basis van een declaratie met bonnetjes. Informeer bij je verzekeraar of ook ziektekosten buiten Europa en extra kosten van een behandeling worden vergoed .

Visum

Voor de meeste landen in West Afrika heb je een visum nodig. Thiosane Travel biedt als extra service aan om het visum voor je te regelen tegen een tarief dat voordeliger is dan bij een visumbureau.

Vlucht

Thiosane Travel biedt als service aan om gratis de vlucht voor reizigers te regelen. Als je dit zelf doet is het een tijdrovende bezigheid, omdat prijzen sterk verschillen per maatschappij, dag en vertreklocatie. Dit laatste is Amsterdam, Düsseldorf of Brussel (soms Parijs). Wij vinden meestal de voordeligste tarieven onder de gunstigste voorwaarden zoals extra bagage, goede communicatie met het boekingsbureau en de laatste informatie over vluchtwijzigingen.

Filmen en fotograferen

Voor het nemen van foto’s of video is geen vergunning nodig. Wel is het verboden om militaire objecten, politiekantoren, vliegvelden en sommige openbare gebouwen te fotograferen.

Als je foto’s wilt maken van mensen op straat, dan kan dat problemen opleveren. Sommige Afrikanen denken dat Europeanen de foto’s later verkopen en er rijk van worden. Als ze ontdekken dat ze ‘stiekem’ zijn gefotografeerd, kunnen er onaangename discussies ontstaan. Eerst vragen is een kwestie van respect en beleefdheid en daarmee bereik je het meest.

Checklist

 • Paspoort (tip: neem ook een kopie mee, bij eventueel verlies is dit handig)
 • Geel paspoort met vaccinaties
 • Geld, cheques, Visa-kaart
 • Zonnebril
 • Zonnehoed
 • Zonnecrème
 • (Zwem)kleding
 • Badhanddoek
 • Toilettas
 • Medicijnen/Reisapotheek
 • Foto/video-camera
 • Mobiele telefoon en oplader
 • Zaklamp